İçeriğe geç
Anasayfa » Blog » Asfalt Çeşitleri

Asfalt Çeşitleri

Asfalt Çeşitleri

Asfalt çeşitleri pek çok çeşide ayrılmaktadır. Bu kapsamda asfaltın çeşitleri uygulama şekli ve yapısal özelliğine göre farklılık göstermektedir. Bu yüzden her asfalt çeşidi yapısına göre uygunluğu olan kullanım alanının belirlenmesi önemli bir noktadır.

Asfalt Çeşitleri Nelerdir?

Sathi kaplama: Granürler, plentmiks temel ya da benzer şekildeki zeminlerin üstüne püskürtülen bir asfalt çeşididir. Püskürtme işlemine tabi tutulan astar tabakanın ardından ise agrega tabakasının serilme ve sıkıştırılma işlemi gerçekleştirilmektedir.

Bitümlü Sıcak Karışım: Bu asfalt çeşidi belirli orana sahip olan bitüm ve agregayla üretilmektedir. Bunun yanı sıra asfalt plenti aracılığıyla 160 ila 145 derecedeki sıcaklıkta homojen bir kıvam alana dek karıştırılmayla oluşmaktadır. Bu çeşidin kullanım alanları ise bitümlü temel tabaka, aşınma tabakası ve binder tabakasıdır.

Bitümlü Koruyucu Sathi Kaplama: Bu asfaltların çeşidi mevcut durumda olan kaplamaların kullanım süresini iyi bir seviyeye getirmek ve iyileştirilmesini sağlamak amacı için kullanılmaktadır. Bu çeşit bitümlü bağlayıcı ve agrega tabakasının ard arda serilerek sıkıştırılması sağlanarak uygulanmaktadır.

Bitümlü Temel: Bu asfalt çeşidi 0 mm ila 37,5 mm aralığına sahip şartname kapsamında belirtilen gardasyon limitlerinin içerisinde üretilmektedir. Bunun yanı sıra dizayn kriterleri için uygun şekilde üretimi yapılan taşıyıcı bir tabakadır. Bu çeşidin mevcudiyet durumu olan zemin ve projeye uygunluğu olacak şekilde tip b ve tip a gardasyonlarının üretimi sağlanmaktadır.

Taş Mastik Asfalt: Bu asfalt çeşidi magmatik köken mevcudiyetine sahip olan agrega aracılığıyla oluşmaktadır. Bunun yanı sıra bölge ve proje şartlarının belirlenmesi sağlanıp bitüm tabakanın modifiyesi gerçekleştirilerek tamamlanmaktadır. Taş mastik asfaltın kalitesi son derece yüksektir. Bu çeşit araç trafiğinin sık ve yoğun olduğu alanlar için tercih edilmektedir. Bunların yanı sıra tip 2 ve tip 1 gardasyonlarının üretimi gerçekleştirilmektedir.

Aşınma Tabakası: Bitimi gerçekleşen bir yol alanı konfor ve güvenlik kapsamında yeterli derecede sürtünme katsayısı sağlamalıdır. Bu yüzden aşınma tabakası trafik ya da çevre etkilerine karşı oldukça dayanıklı ve koruyucu bir tabaka olmaktadır. Bu çeşit elastik deformasyonların oluşum aşaması için yeterli bir seviyede esnekliğe sahiptir.

Binder Tabakası: Binder 0 mm ila 25 mm aralığı kapsamındadır. Bu kapsamda şartnamede belirtilmekte olan gardasyon limitlerince üretilmektedir. Bunun yanı sıra dizayn kriterlerine uygun bir şekilde üretilen taşıyıcı özelliğe sahip bir tabakadır.

Ücretsiz Keşif İçin Tıklayın